Étterem
Most pedig jókedvűen megérkezünk az éttermekkel teli városrészbe, ahol belépé selőtt megnézzük az ajtó előtt a választékot a megállító táblán, utcai étlapon és eldöntjük, hogy jó lesz-e nekünk, helyfoglalás után, folytatás gyanánt rendelünk egy long drinket, előttünk az asztalon teríték tányér, majd kézbe vesszük az étlapot és megrendeljük a fogásokat, elsőként couvert tányéron –zsemle tányéron – kapunk némi előételt, ha ez elfogyott kézbe vesszük az evőeszközt és érkezik a leves szép porcelán leves csészében ezt követi a főétel, amit nagy porcelán svájci tányéron kapunk, az asztalra kenyérkosár is kerül mellé pedig egy szép invertár vagy asztali patika. Étkezés közben persze inni is kell ekkor vesszük kézbe a tumbler poharat és a boros poharat vagy a sörös poharat ha befejeztük desszertet rendelünk amit egy szép fajita állványon kapunk majd pezsgőt rendelünk amit egy csillogó pezsgős vödörben szolgának fel, néhányan kávét rendelnek amit csúszás mentes tálcán egy szép porcelán mokkacsészében hoznak ki, miután mindennel végeztünk fizetünk, a felszolgáló előhúzza a brifkót és kezeli a pénzt, majd egy felszolgáló tálcával a kezében elkezdi az asztal leszedését.

Koktélbár
Kezdjük -mint midig- a bárban, a kevert italok elkészítéséhez bizony sok féle eszköz szükséges. Szükségünk van drekora, hogy kinyissuk a palackot, kiöntő dugókra, hogy az ital ki is jöjjön a palackból, ital mércékre, hogy tudjuk mennyit kell kiöntenünk, minden koktél alapja a jég, szokták mondani, igaz, tehát szükségünk lesz jégtartó vödörre, jég csipeszre, jó ha van palacktartónk ami egyszerűbbé teszi az életünket, kell bár caddy amibe az aprított gyümölcsöket bele tehetjük, kell mudler, hogy a gyümölcsöket, menta levelet összetörjük, kellenek koktél shakerek amiben a kevert italokat összerázhatjuk, jó ha van keverő poharunk és koktél kanalunk a kevert italokhoz, végül de nem utolsó sorban kell néhány szép koktélpohár amibe a kész koktélt kitölthetjük, de ez előtt még jó ha van bár matt-unk amire a poharakat rá tehetjük, ha üresek a poharak és mindenki boldog, akkor jön a mosogatás ehhez pedig jól jön néhány pohár mosó.

Szállodai reggeliztetés
A szállodai reggeliztetés egy remek dolog, jól jövedelmező de speciális eszközöket igényel. Kezdjük a reggelinket egy pohár juice-al ezt a kikészített juice-os pohárból fogyasszuk el a hűtött juice adagolóból kitöltve, majd nézzük végig a választékot amit elektromos chafing-ekben tálaltak, megtaláljuk az örök slágert a tojás rántottát – ki nem hagynám – de ennek a tálalásához speciális porcelánból készült GN edény kell, mert jól vezeti a hőt és nem zöldül meg benne a tojásrántotta, mert zöld rántottát meg ki akarna megenni? Mellette megtaláljuk a főtt tojásokat amiket tojás kosárban helyeztek el mellettük rozsdamentes acélból készült tojás tartókat találunk. A chafingek-hez szükségünk lesz tálalóeszközökre, következnek a müzlik amik szép müzli malmokban láthatók a reggeliző pulton, mellette müzlis tálkákkal, következnek a sajtok és felvágottak ezek hűtött rozsdamentes GN tálcákon kerültek tálalásra átlátszó GN fedőkkel letakarva, hogy frissek maradjak, következnek édes szájúaknak a mézek, lekvárok, elérkeztünk a péksüteményekhez, kenyerekhez amik nagy méretű büfé fonott kosarakban találhatók, készíthetünk magunknak pirítóst is amit az asztalunkhoz vihetünk a kikészített pirítós kenyér tartóban, most pedig fogjunk egy szép porcelán tányért, evőeszközt és rakjuk meg a tányérunkat, üljünk az asztalunkhoz ahol egy asztali szemetesbe tehetjük a csomagoló anyagokat és a tea filtert.

Díszvacsora
Miben különbözik egy díszvacsora egy átlagos éttermi fogyasztástól? Elsősorban abban, hogy jelentős alkalomhoz kötődik, például érettségi vizsga, diplomaosztó, doktorrá avatás. Az ilyenkor megjelenő ételek és eszközök sem hétköznapiak. Érkezés után egy pohár pezsgővel koccintunk, utána fogyasztunk az ízléses és finom előre elkészített finger food-okból, majd helyet foglalunk a szépen megterített asztalnál amin ezüstözött gyertyatartóban égnek a cseppmentes gyertyák, mellette szép formájú asztali patika és olaj ecet tartó érkezik a forró leves melyet porcelán fedeles leves tálban kapunk, kézbe vesszük az evőkanalat és nekilátunk, ezt követően érkezik a főétel amit éttermi porcelánból készült svájci tányéron tányér szervizzel kapunk, ennek elfogyasztása után érkeznek a kávék és konyak pohárban a konyak, shot-ospohárban a rövid ital, mikor eltelik az idő és üresek a poharak elégedetten távozunk.

Konferencia
A konferenciák vendéglátása sajátos mert csak érkezéskor és szünetekben van lehetőség a vendégek kiszolgálására, az örök sláger a kávé amit adagolós termoszban készítünk be, szükségünk van sok porcelán mokkacsészére és cappuccinós csészére mokkás kanálra és teás kanálra és jó ha van néhány csomagolt tejszín kínálónk ami kis helyen elfér, mutatós és nagyon praktikus, készételeket kínálhatunk chafing-ekből ehhez szükségünk lesz tálaló eszközökre és kínálhatunk finger food-okat poharakból és tálkákból ehhez desszert evőeszközt készítünk elő.

Kávéház
A kötetlen jó ízű beszélgetések a kellemes időtöltés helye a kávéház, de ennek a működtetéséhez is sok-sok vendéglátó-ipari eszköz szükséges, kínálatunkból válogatva, szükségünk lesz rozsdamentes acélból készült kávés és teás kannákra, tej, tejszín és citromlé kiöntőkre, jól jöhet egy barista hőmérő is, szükségünk lesz még egy szép cukortartóra és cukor csipeszre (ha nem csomagolt cukorral dolgozunk) is a finom teákhoz jó ha van méz csorgatónk, természetesen kell még mokka kanál, teás kanál, süteményes villa és sok szép porcelán desszert tányér, ne feledkezzünk meg további szép porcelán mokkacsészékről, teás csészékről és cappuccinós csészékről sem, a szervizhez pedig csúszás mentes ovális kávéházi tálcákra lesz szükségünk. Jól jöhet még néhány újságtartó, a szivarszobába szivarvágó és szivar hamutartó.

Bisztró
A Larousse szerint a „bistro” az egy bár, esetleg kis éttermecske. A szó először 1884-ben tűnt fel a francia nyelvben és minden valószínűséggel az orosz быстро ’gyors’ szó megfelelője. A Bisztrókban gyakran a falra függesztett táblán látható a napi kínálat vagy megállító táblán a bejárat előtt, gyakori, hogy ételt ugyan abban az edényben kapjuk meg amiben elkészült, az asztalon lévő menage egy dizájnos fadobozban van és a mártást is apró rozsdamentes vödörben kapjuk. Itt minden a laza könnyedségről szól, az érezd magad jól hangulat uralkodik az étteremben.

Pizzéria
A pizzériák napjainkban olyan népszerűek, hogy rövidke áttekintésünkben külön fejezetet érdemelnek. A pizza alapvetően egy egyszerű de népszerű étel, még is milyen sok vendéglátó-ipari eszköz kell az elkészítéséhez. Tekintsük át, szükségünk van mindenek előtt pizza kelesztő dobozra a tészta kelesztéséhez továbbá pizza sütőformákra és pizza rácsokra a formázáshoz, szükségünk lesz pizza lapátra, hogy a pizza a kemencébe kerüljön, mikor megsült a pizzánk és kivesszük a forrósütőből szükségünk lesz egy pizza fogóra, hogy a kezünket ne égessük meg, ezután szeleteljük a pizzát majd pizza tányérra tesszük vagy dobozba a kiszállításhoz, erre való a pizza szeletelő vagy a pizza olló, nem köztudott de a pizzának van saját pizza evőeszköze, a kés megegyezik a steak késsel, a villa pedig három ágú különben olyan a mérete mint az evővillának, gyakran kérnek házhozszállítást a megrendelők és szeretnék frissen és melegen megkapni kedvenc pizzájukat ez nem minden esetben a futár gyorsaságán múlik, sokat segít ha van megfelelő pizza szállító thermodobozunk vagy pizza szállító thermo táskánk. Mikor befejeztük a munkát a pizzakonyhában sokat segít a rendrakásban a pizza forma tartó állvány, a sütőformák tisztításában pedig fém tisztító dörzsi.

Gyors étterem, fast food, street food
De mi is az a fastfood, street food? Gyors étterem? Rögtön étel vagy röp kaja, esetleg gyors étel? Vagy a mindenki által ismert Üveg Tigris? Mindegyik kifejezés helyes. A lényeg a gyorsaság a fesztelen hangulat és a friss jó minőségű ízletes étel. Azonban ez a fajta étkeztetés is igényel egyedi vendéglátó-ipari eszközöket. Tekintsük át ezeket, az étlap nem komplikált, a köretnek készült sült krumpli kiszedéséhez van egy csipsz lapátunk, lecsöpögtetéséhez pedig egy GN méretű csöpögtetőnk a tálaláshoz pedig egy dizájnos apró rozsdamentes vödrünk, a hamburgerek formázásához kell egy jó hamburger formázó, szükségünk lesz ketchup, mustár és majonéz adagolókra, a szendvicsek bemutatáshoz pedig kell néhány szendvicskínáló, a letakarásához pedig kell egy átlátszó GN méretű vagy kerek búratálcával, a kiválasztott ételt pedig egy önkiszolgáló tálcán vihetjük magunkkal.
Menza
A menzáról mindenkinek az iskola évek jutnak az eszébe, melyhez sok-sok jó emlék rögzült, a menza étkeztetés vagy közétkeztetés egy speciális része a vendéglátásnak mert rövid idő alatt kell nagy létszámot kiszolgálni, ezt az önkiszolgáló tálcákkal Repeta törhetetlentálaló edényekkel vagy porcelán menza edényekkel és gyors, pontos adagolással lehet elérni, ezért szükségünk lesz önkiszolgáló tálcákra, ebből sok féle kapható, az asztal mérete is behatárolja a lehetőségeinket, ha az asztal 1×1 méretes elfér rajta a GN 1/1-es méretű önkiszolgáló tálca ami készülhet üvegszál erősítéssel, ami törhetetlenné teszi, ha kicsi az asztalunk trapéztálcára lesz szükségünk, ami el is fog férni rajta, kell egy jó leves tálka, adagtál, csemege tányér és salátás tálka, aki számol és takarékos a Repetatörhetetlen edényeket választja mert évekig használhatóak sérülés nélkül, ha valaki jobban el van eresztve ugyan ezt megvásárolhatja porcelánból is, valamiből innunk is kell erre jó lehetőséget nyújt a Cortina törhetetlen vizes pohár vagy Cortina törhetetlen bögre esetleg a temperált üveg vizes pohár, szükséges egy jó de olcsó evőeszköz, végül pedig egy regál amire a használt edények tálcástul felkerülhetnek.

Ételszállítás
A legegyszerűbb módja az ételszállításnak az egyszemélyes ételhordó ami készülhet olcsó polipropilénből vagy igényes rozsdamentes acélból. Nagy mennyiség esetén a kész ételek elszállítása a főzőkonyháról a tálaló konyhára ezek nélkül a speciális eszközök nélkül lehetetlen lenne. A cél az, hogy minimális hő veszteséggel, állag romlás nélkül kerüljön az étel a melegen tartó pultba. Leveles szállítására a legjobbmegoldás a rozsdamentes acélból készült dupla falu ételszállító badella más pl. rakott ételek szállításánál ugyan azt a GN edényt is betehetem a thermo ládákba amiben az étel elkészült, két féle thermoládát különböztetünk meg az egyik a felül töltős láda amibe függőlegesen emelem bele a GN edény a másik az előltöltős thermoláda ebbe vízszintesen csúsztatom a GN edényt, a felültöltős ládákhoz hasznos a csúszó füles GN edények használata mert ezek a teli edények bizony nehezek is lehetnek és a csúszó fül nagyon megkönnyíti az életünket, az előltöltős thermoládáknál ez nem szempont, a GN edényekre való fedőket is alaposan meg kell választanunk, a csúszó füles edényhez ajánlatos a fülkivágásos fedő használata, míg más esetekben választhatjuk a hermetikusan záródó szilikontömítésű fedőket, italszállítására is rendelkezésre állnak themoládák.
